Spalio 14-16 dienomis Alytuje vyko atviras Baltijos šalių čempionatas, skirtas Lietuvos vandensvydžio federacijos 85-mečiui paminėti.
Lietuvos rinktinė, sudaryta iš Vilniaus, Kauno, Alytaus bei Elektrėnų vandensvydininkų, treniruojama Nerijaus Papaurėlio bei Tadeš Pašuk, rungtyniavo su Ukrainos, Moldovos bei Baltarusijos rinktinėmis. Čempionate be minėtų komandų turėjo dalyvauti Lenkijos rinktinė bei Kijevo komanda, tačiau lenkai dėl problemų rinktinėje, o kijeviečiai dėl laiku negautų Šengeno vizų į šias varžybas neatvyko.
Pirmąją varžybų dieną Ukraina nugalėjo Baltarusija 16-7, o Lietuva po atkaklios kovos įveikė Moldova 15-13 (3-2, 2-4, 8-5, 2-2).Įvarčius Lietuvos rinktinei pelnė: Julius Goštautas 5, Marius Jakimčikas ir Aurimas Jonkus po 4, Pijus Vadvilavičius bei Mantas Pelakauskas po 1.
Šeštadienį ryte Lietuva susirungė su Baltarusija ir pasiekė pergalę rezultatu 12-7 (1-2, 3-1, 4-4, 4-0) ir nepriklausomai nuo likusių rungtynių su Ukraina rezultato užsitikrino vietą super finale.Vėl nesulaikomas buvo Julius Goštautas pelnęs 4 įvarčius, po du įvarčius pelnė Aurimas Jonkus, Eimantas Vyšniauskas ir Mantas Pelakauskas, po vieną Pijus Vadvilavičius ir Marius Jakimčikas. Kitose rungtynėse Ukraina nesunkiai nugalėjo Moldovos ekipą 18-5 ir kaip ir lietuviai užsitikrino vietą super finale. Popietinėse varžybose Moldova po atkaklios kovos nugalėjo Baltarusija 14-13, o nieko nelemenčią kovą su Ukraina, Lietuvos rinktinė pralošė ukrainiečiams 6-13.
Tad sekmadieni superfinale dėl trečios vietos susitiko Baltarusija ir Moldova. Po įtemptos ir permainingos kovos bronzos medalius iškovojo Moldovos vandensvydininkai, nugalėję baltarusius rezultatu 10-8.
Na, o dėl aukso mūsų šalies rinktnę egzaminavo pajėgūs ukrainiečiai, tačiau laukta kova neįvyko.Nuo pirmų minučių galingai pradėję žaidimą Ukrainos atstovai nesuteikė lietuviams šansų atkakliau pasipriešinti ir po dviejų kėlinių pirmavo net 9-3, o varžybų rezultatas, nuaidėjus finaliniam švilpukui, švieslentėje rodė 13-5. Ukraina-Lietuva 13-5 (4-2, 5-1, 1-1, 3-1).
Reikia pažymėti, kad Lietuvos rinktinė dalyvavo varžybose ne pajėgiausios sudėties. Geriausias Lietuvos žaidėjas Janas Bakula negalėjo atvykti į šį turnyrą, nes dalyvauja Vokietijos čempionate, žaisdamas už Diuzburgo komandą, kitas lyderis Anton Sugoniak nesveikavo, o visa rinktinė ruošėsi šiam turnyrui tik nuo spalio pradžios.
Turnyrui teisėjavo du tarptautiniai teisėjai – Sergej Melnikov iš Moldovos bei Eugenij Bobkov iš Baltarusijos. Jiems puikiai talkino Lietuvos teisėjai Saulius Andrašiūnas ir Domas Vosylius, vadovaujami vyr. teisėjo Audriaus Šečkaus.
Geriausiais komandų žaidėjais išrinkti Julius Goštautas (Lietuva), Aleksandras Dyadūra (Ukraina), Aleksandru Čiumadk(Moldova) ir Timofei Podziarun (Baltarusija).
Federacijos generalinis sekretorius per iškilmingą apdovanojimą padėkojo Alytaus sporto ir rekreacijos centro darbuotojams už puikias sąlygas suteiktas sportininkams, treneriams ir teisėjams bei apdovanojo juos specialiais medaliais skirtai šioms varžyboms.
Šios varžybos buvo puiki repeticija Lietuvos rinktinei, kuri jau lapkričio pradžioje dalyvaus Atviro Baltarusijos čempionato finalinėse varžybose, kur sieks iškovoti medalius.
Rudens sezonas tęsis iki Kalėdų, na o prieš pat Kalėdas Lietuvos vandensvydžio federacija Kaune, Lietuvos sporto muziejuje, minės savo 85-tąjį gimtadienį.